Be Berlin

Ági elment Berlinbe körbenézni az Európai Önkéntes Szolgálat keretein belül és nagyon úgy néz ki, hogy talált különbségeket a mentalitásba, az ésszerűségben és az emberek közti kommunikációban is. Élménybeszámoló az önkéntességről és a berlini multikultiról.

Címkék

Megérkezés

2013.09.08. 14:40 | keagan | Szólj hozzá!

Lakótársnőm már várt, rettentő kedves leányzó, csacsogtunk és folyamtosan a mi saját német nyelvünkön. A 'was glaubst du' a leggyakoribb mondatunk (=mit gondolsz). Első nap alig hogy megérkeztem már mentünk netet nézni Helennel (mentorunkkal) karöltve, még ki sem pakoltam. Aztán nem tudtunk dönteni a 2 szolgáltató között, ami az út egymáshoz viszonyított túl oldalán volt, így ide-oda rohangáltunk a kérdéseinkkel.

Borzasztó ez a kuruttyolás. Fura a német nyelv még nekem is. Andreea már megszokta, volt kinn fél évet és a barátja is itt él, igaz vele angolul kommunikálnak, de neki legalább van fogalma arról, hogy egy mondat kb miről szól. Nekem nemsok. Mire eljut az agyamig, hogy mit mondtak, már 6 témával arrébb vannak. Egy biztos: Micha és Helen imád beszélni, meg mosolyogni és mindenki totál kedves, csak én érzem magam haszontalannak és kicsit letörtnek.

Szóval, még első nap - jelzem hulla fáradtan, mert a vonaton az alvás az 15 perces szakaszokban zajlott - Andreea meg akarta nézni a FEZ-et, így Helen elvitt minket oda. Gyönyörű napsütés volt egészen 3 napon keresztül, csak az első munkanapomon romlott meg az idő, csütörtökön.
Szóval FEZ. Beata, Michaval egyenértékű munkatárs odaadott nekünk egy munkaköri leirast, vagy inkabb FEZ-használati útmutató... vagy nemtudom, még aktívan bele kell vetnem magam. Volt ott még két Leonárdós csajszi, egy olasz meg egy angol. Kicsit beszélgettünk, aztán már mentünk is tovább. FEZ-körjárat roppant gyorsan. Felfogni is nehéz. Ééés elkapott minket az ár, mert valamelyik iskola utáni program volt ott, és egy halom gyerek elsodort minket az udvar irányába. A halom itt kb 250 gyereket foglal magába...

FEZ-néző után Helen elhagyott minket. Andreea meg én meg elkezdtük itthon felmérni a terepet. A következőkre jutottunk:
- bútorozott jelentése: 2 ágy, 4 kisszekrény, amibe kb 2 gatya meg két pulcsi fér el hajtogatva, egy másik szekrényke ami fiókos, de kicsinyke; tv az én szobámba, nem is rossz, meg egy kanapé, igaz roppant ronda, de nekem jutott az erkélyes szoba, Andreea-nak meg a francia ágy, ami le is volt szakadva alul, de jött Leo és gyorsmegoldásként 3 gerendát szerelt rá 23 perc alatt, így az most megteszi egy ideig.
- a wc alja fekete volt, de egészen használható, leszámítva az ülőkét, amire nem lehet rá ülni mert beleesel a budiba, de erről is gondoskodnak jövő héten asszem. Helen felírta a papírjára, hogy mi az óhajunk. Persze az első a vasaló volt mindkettőnknek.
Nah tehát
- mosogép... van... kitisztítottuk, már csak egy ecetes löket kell neki, és akár moshatunk is vele...
- konyha: két rettentő szék, egy kicsi és instabil asztalka, régi tányérok és vizköves poharak, gondolom még az előző lakó hagyatéka. A konyhaszkrény kimerül egy akkora szekrényrészben, amiben nálunk a tányérok és a kávék vannak. Meg két 30 cm széles 4 emeletes polcban.
- akasztós szekrényért könyörgünk a FEZ-nek, 11-én megyünk közösen (4 ember) az IKEA-ba, mert itt az a legolcsóbb.
- a falaimat kezdem bepószterezni, innen-onnan szedett dolgokkal, de első nap még totál fehér volt. Meg a függöny is iszonyatosan sááááárga. bleee

Helyzetfelmérés után elmentünk bevásárolni: Aldi és DM a sarkon túl gyalog 3 perc
Aztán rájöttünk, hogy háztartási dolgokat majd olcsóbb helyen veszünk. Andreea este 9kor palacsintát sütött, és az én lekvárommal ettük. :)
Amikor pedig ezt a későbbiekben meséltük az irodában, Beate azt hitte, hogy első este lekvárt főztünk. :D

Címkék: deutschland evs

A bejegyzés trackback címe:

https://agi-berlin.blog.hu/api/trackback/id/tr515500551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása